Pełna treść dostępna jest wyłącznie dla zalogowanych

Nie masz konta? Zarejestruj się!

Czy choroby alergiczne są problemem?

dr hab. n. med. Andrea Horwath
Alergie na białko mleka krowiego (ABMK) ODC. 1/4

Epidemiologia oraz ryzyko alergii pokarmowej

Transkrypcja video Czy choroby alergiczne są problemem? 

00:00:00 

 

00:00:02 

 

00:00:02 

 

00:00:02 

 

00:00:22 

 

00:00:22 

 

00:00:27 

Witam państwa bardzo serdecznie na spodkami dotyczącym problematyki alergii na białka mleka krowiego można zanim zaczne swoją prezentację krótko się przedstawię. 

00:00:40 

Jestem pediatrą i gastroenterologia M gastrologiem dziecięcym l prowadzę zespół żywieniowy w klinice pediatrii profesor Szajewski Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Jednocześnie Jestem przewodniczącą sekcji alergii na pokarmy. 

00:00:44 

 

00:00:44 

 

00:00:58 

Polskiego Towarzystwa gastrologii, hepatologii i żywienia dzieci. 

00:01:00 

 

00:01:01 

Oraz członkiem Europejskiego Towarzystwa Gastrologii dziecięcy i Europejskiej Akademii Alergologii i Immunologii klinicznej Llll. 

00:01:12 

Naszym spotkaniu mamy sobie przypomnieć krótko o N alergii na białka, mleka krowiego, czyli tej najczęstszej postaci alergii wieku dziecięcego. 

00:01:24 

No i pytanie do państwa, czy choroby alergiczne są problemem, czy jest sens spędzić ze mną te następnych kilkanaście kilkadziesiąt? 

00:01:32 

 

00:01:33 

Fill oczywiście, jeśli Państwo odpowiedzieli, że tak to zgadzają się z moim punktem widzenia, wiemy, że częstość alergii wzrasta, szczególnie w tych dzisiejszych, niepokojących czasach zmienia się bardzo fill obraz kliniczny tej choroby, tych dolegliwości. I to nie tylko ze względu na tej chwili okres pandemii, ale generalnie rzecz biorąc na przestrzeni. 

00:01:59 

 

00:01:59 

Nick dekad obserwujemy całkowity to zmianę obrazu klinicznego. Pojawiają się nowe zespoły, które jeszcze 10 15 lat temu w ogóle nie podejrzewaliśmy o istnienie. Natomiast nie zmienia się niestety zasadniczo diagnostyka. Ona wciąż jest dosyć trudna i wymagająca, bo. 

00:02:20 

 

00:02:20 

Oparta jest na próbie prowokacji próbie, która wymaga od nas poświęcenia czasu zabezpieczenia pacjenta, ale o tym będzie w części dotyczącej diagnostyki. 

00:02:31 

I w końcu, jeśli mówimy o leczeniu, to też nie oprócz tak naprawdę diety eliminacyjnej mamy dzisiaj pacjentom do zaproponowania. 

00:02:43 

 

00:02:43 

Ale zaczynamy od początku. To dzisiejsze spotkanie dotyczące alergii na białka mleka krowiego. Ze względu na te właśnie interesujące nas obszary podzieliłam na 4 części. 

00:02:57 

Pierwsza będzie dotyczyła epidemiologii alergii na białka mleka krowiego z czynnikami ryzyka. Jej wystąpienia 2 część będzie dotyczyła obrazu Klinicznego 3 diagnostyki i ostatnia życzenia i monitorowania naszych pacjentów. 

00:03:16 

A więc od początku. 

00:03:17 

 

00:03:17 

 

00:03:18 

Proszę państwa, żeby państwa trochę rozruszać. Jaka jest częstość według państwa występowania alergii na białka, mleka krowiego u dzieci w pierwszym roku życia? Kto z Państwa uważa, że 2%, kto z Państwa uważa, że około 4% populacji dziecięcej ktorzy 8? No no są nawet tacy, którzy uznają, że 16% to wcale nie za dużo. 

00:03:43 

 

00:03:43 

Minutkę na zastanowienie i jeśli państwo już dawno odpowiedź no, to ja też daję swoją i tutaj dobra wiadomość dla państwa. 

00:03:52 

Każda odpowiedź jest prawidłowa, bo częstość występowania alergii na białka, mleka krowiego i zależy poniekąd od tego, w jaki sposób będziemy definiować tą alergię i w jaki sposób będziemy ją rozpoznawać. A więc jeżeli byśmy zbierali Wywiad od rodziców. 

00:04:05 

 

00:04:13 

Od naszych pacjentów. 

00:04:14 

 

00:04:14 

 

00:04:14 

To proszę zwrócić uwagę. To są wyniki najnowszego badania epidemiologicznego odprowadzone gowy Europie dotyczący alergii na pokarmy wśród dzieci w Polsce. 

00:04:28 

Ośrodek łódzki prowadził to badanie to samo raportowanie przez pacjentów plasuje się bardzo wysoko. To jest ponad 40%. 

00:04:39 

Pacjentów zgłosiło fill jaką kolwiek alergię na jakikolwiek pokarm swoją życiu, a więc ogromna ilość par. 

00:04:47 

 

00:04:47 

Ale gdyby zadano to same pytanie z punktu widzenia prawdopodobieństwa wystąpienia alergii na pokarm, przynajmniej jeden taki zasadniczy alergen. No to ta częstość jest znamieniem niej niższa, bo dotyczy około 5 6% pacjentów, a więc różnica między tym co raportują pacjenci. 

00:05:09 

 

00:05:09 

A między obiektywnym potwierdzeniem próbą prowokacji Fill już dodatkowymi testami jest znaczne, jeśli mówimy o alergii na białka mleka krowiego, bo to jest temat zasadniczy naszego spotkania, to proszę zwrócić uwagę, że to jest niecałe 2%, a więc rzeczywiście tak, jak podają światowe publikacje, w zasadzie Polska w tym względzie nie wyróżnia się i mleko wciąż jest. 

00:05:39 

Najważniejszym alergenem wśród tych najmłodszych dzieci. 

00:05:44 

 

00:05:45 

Dlaczego tak się zdarza, że alergia dotyczy sumie fill nie tak wielkiego procentu pacjentów wśród naszych niemowląt i najmłodszych dzieci. A rodzice raportują tak dużo objawów pieniężnych, które mogłyby być przypisane właśnie fill alergii na pokarm. 

00:06:10 

 

00:06:10 

To wynika z fizjologii z niedojrzałości przewodu pokarmowego, a także z faktu fill nakładania się w tym okresie zaburzeń czynnością. 

00:06:20 

Ostatni państwo muszą stwierdzić, że jeżeli przychodzi matka z dzieckiem karmiąca piersią, która na żądanie, która raportuje, że dziecko oddaje kilkanaście jak nie kilkadziesiąt stosu w ciągu doby wsiąkających pilniej. 

00:06:40 

 

00:06:40 

To budzi to nasz niepokój, dopóki nie zobaczymy, że dziecko świetnie 13 na Marsie jest zadowolone i nie prezentuje żadnych innych objawów to już tak. Więc czystą odpowiedzialnością możemy powiedzieć, że to jest ta fizjologiczna nietolerancja? 

00:06:57 

EE laktozy pierwszego okresu, gdzie przeciążenie fl pokarmem fill mamy bogatych wy laktoza powoduje, to nie zdało mosliwe przyswajaniu tego cukru i zwiększoną fermentację jelitach. Stąd objawy kliniczne. 

00:07:06 

 

00:07:15 

 

00:07:15 

 

00:07:15 

W tym pierwszym okresie dochodzi też do tych zaburzeń czynnościowych kołka, Gurgi, Tacie, Ulewania to są te wszystkie objawy, w których postawienie granicy między Fizjologią a brush myślą o tym, czy nie ma tu pła alergicznego, jest bardzo, bardzo cienka i czasem niezwykle trudna. No i w końcu wszelkie zmiany skórne, które towarzyszą dzieciom z tym. 

00:07:42 

 

00:07:42 

Okresie życia to przecież nie tylko fill atopowe zapalenie skóry, ale łojotokowe zapalenie skóry brytyjską tak to wy zwykłe podrażnienie mi i często rzeczywiście dochodzi to takiej nadinterpretacji objawów i zbyt szybkiego przypisywania im tła alergicznego. A poza tym pociąga oczywiście postępowania diagnoz. 

00:08:07 

Tematycznego, a nawet y terapeutycznego postaci diet eliminacyjnych. 

00:08:07 

A nawet y terapeutycznego postaci diet eliminacyjnych. 

00:08:12 

 

00:08:13 

EE, jeśli mówimy o ryzyko alergii na pokarmy, to nie możemy pominąć roli mikrobioty. W zasadzie w tej chwili sami państwo doskonale wiedzą, że nie ma. 

00:08:27 

Obszaru medycyny, w której tej nick robiąc je nie przypisywał oby się EE roli hmm, przewód pokarmowy tak ogołnie bogatym w komórki mono logiczne połączenia neuro hormonalne nie można być wyłączone z tego wpływu prawidłowo w Kolonii za wanej mikrobioty przewodu pokarmowego. 

00:08:52 

 

00:08:52 

Yy i wszystkie czynniki, które doprowadzają dudy zbiorowy, czyli zarówno jakościowego jaki ilościowego zaburzenia liczebności funkcji mikrobioty prowadzą do wzrostu ryzyka występowania alergii w pierwszym okresie życia i na to mamy już dowody z badań obserwacyjnych. 

00:09:17 

Jakbyśmy mieli krótko podsumować, jakie to są czynniki, które mogą wpływać na ryzyko alergii? To niewątpliwie całe środowisko, w którym przychodzi nam żyć. Począwszy od tego okresu już prenatalnego. 

00:09:36 

 

00:09:36 

I zdrowia matki czy konieczności stosowania antybiotykoterapii jeszcze w okresie ciąży czy w okresie okołoporodowym znamiennie zwiększa ryzyko alergii przyszłości, bo właśnie wpływa na związek tego przyszłego przewodu pokarmowego. U naszych nie ma sposób karmienia, czyli sposób naturalny czy mieszanką modyfikowaną. 

00:10:04 

 

00:10:04 

Ale tutaj o karmieniu, czyli taj diecie dziecka w szerszym pojęciu musimy pamiętać też o całej żywności przetworzonej stosowano już u tych starszych nieco dzieci, która też generuje zwiększone ryzyko. Miesiąc kwiecień był miesiącem. 

00:10:24 

 

00:10:24 

Cięcia cesarskiego i takie przybliżenie. 

00:10:28 

 

00:10:28 

 

00:10:28 

Wiedzy społeczeństwa na temat plusów i minusów tego zabiegu. Wiemy, że niejednokrotnie procedura ratująca życie i MAT i małego pacjenta, ale bardzo często dzisiaj niestety nadużywana, a tutaj ewidentnie cięcie cesarskie jest zwiększa ryzyko, by zbiorowy i zwiększa ryzyko właśnie alergii u najmłodszych dzieci. 

00:10:53 

No i w końcu tą, w jakich środowisku żyjemy w środowisku wiejskie posiadanie fill umówionych zwierząt domowych piesek kotek, który nie takie bardzo sterylne warunki zmniejszają ryzyko. Natomiast życie w mieście Wysterylizowane Wszystko jeszcze do tego narażenie na smog spóła rawia, że ryzyko alergii wzrasta. 

00:11:08 

 

00:11:22 

Więc tych czynników? 

00:11:23 

 

00:11:23 

Które częściowo są mam zależne, ale częściowo są absolutnie nas nie zależny, jest dużo i bardzo wiele czynników modyfikuje ryzyko alergii, ale gdyby państwo chcieli bardziej szczegółowo doczytać się o tych wszystkich czynnikach modyfikujące tych modnych, robionej i tych czynnikach, które wpływają na choroby alergiczne zarówno w prewencji, jak i dla. 

00:11:49 

 

00:11:49 

No zachęcam państwa do lektury. Tych 2 publikacji ono ukazało się w standardach medycznych w tym roku i to jest zespół pod kierunkiem pani profesor Krajewskiej dokonał przeglądu całego piśmiennictwa fill i wszystkich danych naukowych dotyczących tej problematyki i tutaj jest właśnie podsumowanie takie krok po kroku dla N lekarzy pierwszego kontaktu. 

00:12:17 

 

00:12:18 

 

00:12:18 

 

00:12:22 

 

 

Pozostałe odcinki

Podobne materiały